Upplands Bilsportförbund

 UPPLANDS BILSPORTFÖRBUND
 Officiella sida
Start Aktuellt Regler Resultat Fria starter Kalender Avgifter Miljö Utbildning Handbok Om UBF Kontakt Länkar
Nils Samuelssons 90-års fond Kondoleanser Upprop

 

 

 

 

ljusramp

 

arrow-3dUppland #MeeToo

 arrow-3dTillståndsavgifter 2019

 

Nils Samuelssons 90-års fond

Fonden har initierats av Upplands Bilsportförbund på Nils Samuelssons 90-årsdag den 8 februari 2006, för att hedra hans stora insatser inom Uppländsk bilsport.

 

Medel ur fonden kommer att delas ut till ungdomar inom Upplands Bilsportförbund som på ett förtjänstfullt sätt visat talang och goda förutsättningar att utvecklas till en framgångsrik utövare eller funktionär av bilsport.

 

nils samuelsson_1

Alla som vill är välkomna att bidra till fonden genom att sätt in pengar på

Bankgiro 485-8080, märk talongen med ”Nils Samuelsson 90-års fond”.

 

 Statuter för Nils Samuelssons 90-års fond>>

 

nils samuelsson_2

 


 

TILL MINNE AV NILS SAMUELSSON

 

En av motorsportens verkliga eldsjälar har gått ur tiden. Nils Samuelsson avled den 17 mars 2009 vid 93 års ålder, efter en kort tids sjukdom.

 

Nils föddes den 8 februari 1916, växte upp i Häverödal i Roslagen och kom tidigt i kontakt med motorsporten i Hallstavik, där han bland annat var med och byggde speedwaybanan i Orionparken i början på 1930-talet.

 

Bilorientering låg Nils verkligen varmt om hjärtat och 1961stod han bakom den första SM-tävlingen där Nils var en av ledarna för Enköpings Motorklubb. Han var även en av drivkrafterna i organisationen Sjuklubbars i Mälardalen med tävlingarna Mälarrallyt, Rally Bore och serietävlingar i tillförlitlighet och bilorientering.

I mitten på 1960-talet flyttade Nils till Uppsala, där han var anställd vid Vattenfall. Bland mycket annat startade han den Uppländska B-juniorserien som i början bestod av rena bilorienteringstävlingar och som senare blev den populära C-förarserien med rally- och rallyspecialtävlingar. Nils var även en av drivkrafterna bakom att styra upp den ”olicensierade” tävlingsverksamheten i Uppland, främst med isbanetävlingar, vilket gjorde att bil- och motorcykelsporten växte sig stark.

1974 var Nils initiativtagare till bildandet av Upplands Bilsportförbund, och var även under många år dess förste ordförande och sedermera hedersordförande i förbundet.

Många är väl de aktiva och funktionärer inom såväl bil- som motorcykelsport som under åren kommit i kontakt med Nils när han verkade som tävlingsledare och domare i rally, rallycross, folkrace, motocross och enduro, som besiktningsman av rallycross- och racingbilar eller som utbildningsledare inom motorsporten. Genom sitt raka sätt gjorde han sig kanske inte alltid så populär bland de aktiva som försökte ”tumma” på reglerna.

 

När Nils pensionerade sig från Vattenfall, flyttade han tillbaka till Enköping, där han efterhand trappade ner på sina uppdrag inom motorsporten och under sina sista år bidrog Nils till att föra över mycket av sina många års upplevelser till Bilsportarvet som har till uppgift att dokumentera den svenska bilsportens historia.

 

I samband med Nils 90-årsdag 2006 instiftade Upplands Bilsportförbund Nils Samuelssons 90-års fond, för att hedra hans stora insatser inom Uppländsk bilsport. Syftet med denna är att medel ur fonden ska kunna delas ut till ungdomar inom Upplands Bilsportförbund som på ett förtjänstfullt sätt visat talang och goda förutsättningar att utvecklas till en framgångsrik utövare eller funktionär av bilsport.

 

Under de sista åren hade Nils svårigheter att följa med ute i verksamheten, då han hade problem med nedsatt syn, men hans minne var det inget fel på, då han kunde berätta mycket om det som hänt under sitt långa liv, ända in i det sista.

 

Mycket är det som skulle kunna sättas på pränt om allt som Nils under åren varit med om inom motorsporten. Bara en del får plats här, men mycket mer skulle kunna nämnas.

 

Tack Nils för det Du uträttat för bil- och motorcykelsporten under ett långt liv och må Du vila i frid.

                                                                                      

UPPLANDS BILSPORTFÖRBUND

genom Anders Lindén, Hedersordförande

 

 


Copyright © 2001-2015   UPPLANDS BILSPORTFÖRBUND   info(a)upplandsbf.se

Alla rättigheter reserverade.

Rally DM 2019

 

      

12 jan. Club Tierp Motorpark INST!

2 mars Gestrikekannan

Reservtävling INST!

23 feb. Skutskärsratten INST!

25 maj MK Rimo

15 juni Films MK INST!

24 aug. Sandvikens MK

14 sept. Rasbo MK

21 sept. Sigtuna Rc INST!

28 sept. Hofors MS

12 okt. Enköpings MK

 

Sprintcupen

 

10 feb. Östhammars MK

4 maj Sigtuna RC

18 maj Östhammars MK

9 juni SMK Märsta

29 juni Films MK

10 aug. Almunge MK

25 aug. Mälaröarnas MK INST

1 sept. Rasbo MK INST

8 sept. Vallentuna MK

29 sept. MK Rimo

 

Folkrace

 

Deltävling 1

24 aug. Rasbo MK

25 aug. Films MK

FINAL 5 okt. Films MK

 

Karting

 

28 april Rasbo MK Chicken Race

4-5 maj Enköpings MK MKR 1

17-18 aug. Skövde MKR 6

14-15 sept. Rasbo MK MKR 8